De flesta som spelar online vet att det finns lagar och regelverk för hur spelandet får lov att gå till i Sverige, men vad är det här för lagar egentligen och vad innebär de för online spel? Det finns många sportböcker online som har erbjudanden som Expekt Sport Bonus, precis som det finns många onlinekasinon som är villiga att driva. Hur långt har vi kommit? Vilka operatörer är lagliga och vad inte? Läs mer om du vill veta mer om detta ämne.

Lotterilagen är grundbulten i frågan

Det här är själva grunden i hela regelverket. Lotterilagen är den lag som reglerar allt spelande som sker på svensk mark. Det är alltså ingen lag som kan användas för att reglera spelande som sker utanför landets gränser, och det inkluderar online spel. Det är på grund av denna lag som så många spelbolag har valt att registrera sig på till exempel Malta eller Curacao, där det är lagligt med hasardspel på ett helt annat sätt än i Sverige. Om ett bolag är registrerat i ett annat land är det inte olagligt för svenska spelare att spela där, det faller alltså inte under lotterilagen. Däremot är det inte lagligt att ägna sig åt betting på något svenskt bolag förutom Svenska Spel.

Svenska Spel har monopol

Svenska Spel är det statliga bolag som har monopol på spelande i Sverige. De erbjuder allt från lotter till odds och betting, och de finns numera både online och i butiker. Det är helt lagligt att spela hos Svenska Spel, förutsatt att man är över 18 år gammal. Man behöver oftast skaffa sig ett medlemskort hos bolaget för att kunna spela på betting och odds, men detta är kostnadsfritt och tar inte många minuter att ansöka om. Det är bara Svenska Spel som har rätt att anordna betting i Sverige, alla andra bolag som gör det kommer att bli straffade under Lotterilagen.

Att spela online på utländska bolag

Det har länge funnits diskussioner och debatter om hur man ska reglera alla de pengar som spenderas på utländska spelbolag av svenska spelare. Det finns inga skatter på vare sig insättningar eller vinster på många av de här spelbolagen eftersom de är baserade i andra länder, där svensk skattelag inte gäller. Det här är naturligtvis någonting som har växt fram i takt med att den internationella marknaden har utvecklats enormt under de senaste decenniet, tillsammans med en explosionsartad ökning av svenska spelare som ägnar sig åt spelande online.

Ingen lagbrytning att spela online

Det är alltså inte olagligt att ägna sig åt betting online om man är svensk, så länge man gör det på ett spelbolag som inte är registrerat i Sverige. Det finns heller inga bestämmelser om att man måste betala skatt på vinster från dessa spelsessioner, men detta kommer antagligen ändras inom de kommande åren. Det kommer antagligen också komma en omskrivning av lotterilagen, eftersom den behöver uppdateras för att vara aktuell i dagens spellandskap. Än så länge är det dock fritt fram att betta på alla de matcher och event man vill, det finns ingenting som stoppar.