Att få en översikt på en bettingmarknad är aldrig särskilt lätt. Fast det finns ganska bra statistik och analys över onlinespelande som sker på casinos som Speedybet så är det lite skralare när det kommer till betting som sker på livesport. Men det finns ganska mycket att upptäcka här, och det finns faktiskt ganska mycket nyheter på den här fronten. För att du ska känna dig lite mer insatt och kunna diskutera detta med lite mer på fötterna så har vi kollat upp det viktigaste just nu.

Först och främst ska vi säga att det här är något som kommer att förändras hela tiden, men det är en bra överblick på hur läget ser ut just precis nu.

Det går bra nu

Det här är den korta och koncisa analysen som vi kan göra. Den amerikanska sportbettingen spås bli den största i hela världen när vi når år 2023, enligt de senaste mätningarna. Det finns många olika anledningar till detta, men mycket är att det har på senare år kommit några lagbeslut som gör att man kan spela på fler platser och inom fler sporter. Det har vuxit sig stadigt under de senaste tio åren, och den utvecklingen verkar absolut inte stagnera.

Fördelen som finns mot andra marknader är att amerikanarna har ett par olika sporter som hela befolkningen engagerar sig i, allt från sporter som boxning där matcher har spelats på så länge som sporten funnits, till amerikansk fotboll och baseboll, som också är poppis hos människor som tidigare har spelat analogt.

Branchen anpassar sig

Det är ännu inte lagligt att spela i USA i alla stater, men det är precis som i Sverige, branschen har hittat sätt att gå runt detta. I USA är det många företag som är baserade på någon ö i Karibien, vilket gör att människor kan spela lagligt även om de inte kan göra det genom amerikanska företag. I och med att allt fler i USA får snabbare bredband och bättre uppkoppling blir också den digitala spelmarknaden större, och flera går över från att ha spelat analogt till att bli digitala.

En stor svart marknad

Baksidan med att spelandet inte är lagligt överallt är att det såklart förekommer mycket illegal betting, något som urholkar branschen för de som försöker starta upp legala bettingsajter. Det beräknas att så mycket som 150 miljarder omsätts varje år i illegal betting i USA, vilket är en svindlande summa. Men, det finns hopp. Om fler beslutsfattare inser det viktiga att ha en legal, kontrollerad, marknad så kan spelandet blir säkrare för alla inblandade. Mycket av arbetet exempelvis med spelberoende blir svårare när man inte kan vända sig till myndigheterna med ett problem som man har ådragit sig på olagligt sätt, eftersom det finns en rädsla för att bli upptäckt och ett stigma kring sjukdomen.

Framtiden

Framtiden ser som sagt ganska bra ut för den amerikanska marknaden, men den kommer att bli ännu starkare om kontrollen över spelandet kan öka. Det kommer då att bli mer genomskådligt vart pengarna från bettingen tar vägen, och kontrolleringen av att allt går rätt till kommer göra branschen bättre.