Att göra en riktigt bra SWOT analys kan underlätta mycket när det kommer till att utveckla din verksamhet. Ta dig tiden att göra den grundligt, och tänk inte att det är någon tidspress på att den ska bli färdig – den får ta den tid det tar. Det är bra att ha denna analys klar redan innan du drar igång med ditt arbete, men det är också ett bra verktyg att använda när du till exempel går in i en ny chefsroll eller får större inflytande på ditt nuvarande jobb.

Vad är SWOT?

SWOT är en analysmetod som hjälper dig få översikt på det du har att se upp med och det du ska trycka på när det kommer till din dagliga verksamhet. SWOT står för Strenghts, Weaknesses, Opportunities och Threats – eller styrkor, svagheter, möjligheter och hot på svenska. Det är helt enkelt en helhetsbild av hur marknaden ser ut, och vilken roll du kan ta i denna. Det är ett bra sätt att få översikt och perspektiv på hur mycket arbete du har framför dig, och vad som krävs för att du ska lyckas med det.

Skriv ner allt du kommer på

Det här är det första steget, och det som kanske känns svårast. Öppna ett tomt dokument på datorn eller grabba tag i en whiteboard, ett block eller en servett, och skriv ner allt du kan komma på i de olika rubrikerna. Dela gärna upp dina punkter i det som är externt och det som är internt, så du slipper göra det sen. Gör den här analysen grundligt, och var inte rädd för att skriva sådant som är lite genant, det är ändå ingen annan än du som behöver läsa den. Har du ingen erfarenhet med administration – skriv upp det! Bättre att du vet om det och arbetar på det än försöker dölja dina svagheter.

 

Fråga någon i din närhet

Det här kan kännas lite obekvämt, men det är ett bra sätt att få ett utomstående perspektiv på din egen analys. Visa upp de punkter du känner kan läsas av andra och fråga om de tycker att någonting fattas eller inte borde finnas med. Ta gärna hjälp av experter inom de olika rubrikerna, till exempel när det gäller hot som måste behandlas – då är det bra att prata med dem som varit länge i branschen och känner till utmaningarna.

Börja jobba

Nu när du har din analys färdigt är det dags att göra något åt den. Kom ihåg att vara lika noggrann med att behålla allt som utgör dina styrkor som att åtgärda allt som är dina svagheter, på samma sätt som du ska utnyttja dina möjligheter och möta dina hot. Gör du detta kommer du ha gjort en lyckad SWOT.