Marknadsanalys är en otroligt viktig del av marknadsföring och som tur är finns det många olika program du kan använda dig av online för att hitta nya insikter om din befintliga kunder eller nya potentiella kunder du vill nå. Om du driver ett spelbolag och vill veta mer om vad dina kunder gillar är det smart att testa olika erbjudanden för att se vad som är mest populärt. Med en Vinnarum kampanjkod kan man testa nya spel på ett smart sätt och se om slots eller spel online är din grej. Det kan vara ett bra sätt för vilket företag som helst att nå nya kunder men särskilt för nyligen etablerade spelbolag eller spelsajter är det ett perfekt sätt att ge lite tillbaka och vara generös. Sen är det bara att hålla kolla på hur det går och se vad som fungerar bra och vad som inte fungerade särskilt bra. Det är kanske det enklaste sättet att göra en form av marknadsanalys – i princip testar du helt enkelt marknaden och ser vad du bör koncentrera dig på.

Sen finns det så klart också lite mer avancerade sätt att göra marknadsanalys utan att det för den sakens skull behöver bli för komplicerat. Det finns många program som vem som helst kan lära sig på någon timme och sedan har du tillgång till all information du behöver för att utveckla ditt företag och gå framåt.

Facebook

Facebook behöver knappast någon introduktion, alla vet hur man använder sig av sajten och vad den kan användas för, i alla fall som privatpersoner. Faktum är dock att deras version för företag är oväntat kraftfull. Här kan du enkelt och smidigt testa olika sätt att kommunicera med hundratusentals människor i hela världen. Du kan se användarinformation så att du vet precis vilket innehåll som resonerat mest. Du kan se användarstatistik till viss del, så mycket som deras policy om privat information tillåter. Det är det första steget en ny firma bör ta eftersom det är enkelt och gratis men ändå ger dig otroliga insikter.

Salesforce

Letar du något lite mer avancerat än sociala medier är Salesforce en bra början. Här kan du lägga in din kundbas för att ha en bra översikt som du enkelt kan navigera. Du kan också skapa kampanjer i programmet att skicka ut via email. Det gör det lätt för dig att samla mycket användbar information på samma plats utan att det blir krångligt.

BuzzSumo

BuzzSumo ger dig massor av information om vad som är trendigt inom nyheter och underhållning på nätet. Du kan variera dina sökningar och det finns olika versioner för varje prisklass så det behöver inte bli särskilt dyrt. Här kan du söka efter region, ämne eller en kombination av flera olika sökningar så att du hittar precis rätt och kan utforma ditt innehåll för att passa bra. Du kan också hålla koll på det du själva publicerat genom olika kanaler och få tillgång till användarinformation.

Det finns så klart många flera program man kan använda sig av för att göra sin egen marknadsanalys men de ovanstående är bland de bästa. Nya program dyker upp i stort sett dagligen men med de här tre kan du komma långt utan att det är särskilt dyrt eller svårt att lära sig, även om du inte gjort marknadsanalyser tidigare.